Journée AJEI – Competition and solidarity networks in contemporary South Asia’s Labour Market

AJEI – CESSMA Workshop
May 29th 2017 – Paris
Université Paris Diderot
Bât. Olympe de Gouges – Room M19

Competition and solidarity networks in contemporary South Asia’s Labour Market

Télécharger le programme en pdf

Organisers

  • Yves-Marie Rault, Ph.D. candidate, Université Paris Diderot & CESSMA
  • Floriane Bolazzi, Ph.D. candidate, Université Paris Diderot & CESSMA
  • Arnaud Kaba, Ph.D. candidate, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales & LISST-CAS (Laboratoire Interdisciplinaire Solidarités, Sociétés, Territoires, Centre d’Anthropologie Sociale)

Scientific committee

  • Isabelle Guérin, IRD & CESSMA (Center for Social Sciences Studies on African, American and Asian worlds)
  • Véronique Dupont, IRD (French National Research Institute for Sustainable Development) & CESSMA

WORKSHOP PROGRAM

Time Duration Session
9:00 30 mins Keynote speech by the organisers
9:30 60 mins Presentation by Jens Lerche (SOAS London) : “Labour markets of the Indian boom: deregulation, informalisation and entrenching patterns of social inequality”
10:30 15 mins Morning tea, coffee and snacks
10:45 60 mins Remi De Bercegol (CNRS – UMR 8586 PRODIG) : “Development on the urban fringe: the economic vitality of the furniture industry of Kartarpur.”

Discussant : Philippe Cadène (Paris Diderot – UMR 245 CESSMA)

11:45 60 mins Xavier Hermand : (Paris Nanterre – UMR 7186 LESC) : “The artisans’ communities in Jalalabad, castes in Muslim context or family cartels”

Discussant : Pierre Lachaier (EHESS – EFEO)

12:45 Lebanese lunch
14:00 60 mins Presentation by Isabelle Guérin (IRD – UMR 245 CESSMA) : “Webs of debt. Unfree labour, financial exploitation and social integration in the age of financialisation” (written with G. Venkatasubramanian)
15:00 60 mins Lola Salès (Paris Nanterre – UMR 7218 LAVUE) : “Who has the right to public space? Competition, social organization, identities and citizenship reshaping in the context of the Street vendors Act implementation in Mumbai”

Discussant : Véronique Dupont (IRD – UMR 245 CESSMA)

16:00 15 mins Afternoon tea, coffee and snacks
16:15 60 mins Odile Henry (Université Paris 8) & Mathieu Ferry (ENS Cachan) : ”The structuring of a social space of recruitment for elite engineering students: the case of IIT students”

Discussant : Isabelle Guérin (IRD – UMR 245 CESSMA)

17:15 45 mins Round table
18:00 Goodbye cocktail